google_recenze

Nejnovější články

82. Velká cena Framaru

                Ve dnech 10. až 12. 5. 2024 se v Praze Strašnicích odehrávala Velká cena Framaru. Konal se již 82. ročník druhého nejstaršího závodu světa na dráze. Byl to velkolepý víkend. Na startu stanuly desítky cyklistů z 32 zemí z celého světa. Letošní ročník byl opět vydařený. Počasí nám přálo, účast byla opět silnější, konkurence větší a závody napínavější než loni.

Dráhový závod VC Framar byl opět zařazen v kalendáři UCI – Class 1, tedy závod první kategorie Mezinárodní cyklistické unie. Závodníkům, kteří se připravují na mistrovství či olympiádu, se body z tohoto závodu počítají do žebříčku pro kvalifikaci na Mistrovství světa či Olympiádu. Náš závod za mnoho let konání získal na prestiži a respektu po celém světě a díky tomu se k nám sportovci rádi vracejí. V rozhovorech pravidelně oceňují kvalitu závodu, náročnost, konkurenci, atmosféru a v neposlední řadě skvělou dráhu velodromu Třebešín. Zde se Grand Prix Framar odehrává již dlouhá desetiletí.

                Čeští závodníci jeli s nejlepšími světovými závodníky a my jsme mohli hrdě sledovat vyrovnaný a o to napínavější boj v každé disciplíně. Během sportovního víkendu se jely disciplíny scratch, omnium, keirin, sprint a bodovací závod. Vítězné stupně několikrát obsadili závodníci z Kolumbie, kteří jsou celosvětovou špičkou, dále závodníci z Německa, Polska, Litvy, Norska a Dánska. Češi, Rakušané, Kazaši a další výborní cyklisté jim byli v patách.

                Scratch ovládl Adam Wozniak (POL), druhý byl Raphael Kokas (AUT) a třetí Ilya Karabutov (KAZ). Čech Radovan Štec obsadil šesté místo. Mezi ženami dominovala Olivija Baleišyte (LTU), která vyhrála také bodovací závod. Za ní se umístila Tetyana Klimchenko (UKR) a Ellen Klinge (DEN). Petra Ševčíková ve scratchi skončila na sedmém místě.

                Petra Ševčíková se nenechala zahanbit ani v omniu, kde se postavila na třetí stupínek. Rychlejší byla jen výborná Anita Yvonne Stenberg a opět Olivija Baleišyte, která předvedla výbornou formu. Omnium muži ovládl Dán Robin Skivild, druhé místo získal Němec Moritz Augustein a třetím byl Rakušan Tim Wafler. Náš Adam Křenek vybojoval fantastické páté místo.

                Velmi napínavé byly závody v keirinu. Na prvních příčkách stanuli Kolumbijci. Martha Bayona Pineda ovládla jak keirin tak sprint, její kolegyně Lorena Stefany Cuadrado Florez byla třetí a mezi nimi se umístila Nikola Sibiak (POL). Česká závodnice Anna Jaborníková brala krásné 12. místo. Kolumbijské duo David Cristian Ortega Fontalvo a Kevin Santiago Quintero Chavarro brali první a druhé místo a náš výborný Matěj Bohuslávek vybojoval v těsném závěsu bronz. Mezi takovou konkurencí je to obrovský úspěch.

                Bodovací závod vyhrál Augustein Moritz (GER), druhým byl Filip Prokopyszyn (POL) a třetí, Robin Skivild (DEN). Za Litevčankou Baleišyte se umístila sokyně Anita Yvonne Stenberg (NOR) a Julie Leth (DEN). Překrásné čtvrté místo obsadila Petra Ševčíková. Nejen pro ni to byl velmi úspěšný dráhový podnik.

                Sprint, který bývá nejvíce divácky oblíbený, vyhráli opět Kolumbijci. Tvořili silnou dvojku, tentokráte si oproti keirinu místa prohodili. Za nimi na třetím místě stanul Polák Eliasz Bednarek a náš reprezentant Matěj Bohuslávek skončil pátý. Mezi ženami nalezneme opět známá jména. První byla Martha Bayona Pineda (COL) a v patách jí byly Petri Paulina (POL) a Clara Schneider (GER). V první desítce se umístila také Anna Jaborníková.

                Jely se také závody pod 23 let. I v nich se naši cyklisté umístili na krásných místech. Za celý víkend se nestal žádný karambol až na jeden pád izraelského závodníka, který však nebyl nijak vážný a závod se mohl po krátké pauze restartovat. Závodní víkend doplňoval také bohatý doprovodný program pro děti a dospělé. Nejzajímavější a nejzábavnější mezi rodinami byly určitě závody pro nejmenší. Mladí sportovci se mezi sebou utkali v závodě v terénu i na dráze. Mohli si tak vyzkoušet, jaký rozdíl mezi oběma typy je a zjistit, který styl je více baví.

Krásnou reportáž zpracovala Česká televize, kterou najdete pod tímto ODKAZEM . Gratulujeme všem závodníkům a děkujeme divákům i celému organizačnímu týmu. Výborný zážitek pro zúčastněné i diváky, plno úspěchů a mnoho zábavy, a tak to má být! Těšíme se na vás opět příští rok!

zeny.jpg

zenyv.jpg

 

MUŽI

ŽENY

SCRATCH

Wozniak Adam (POL), Kokas Raphael (AUT), Karabutov Ilya (KAZ), 6. Štec Radovan (CZE)

Baleišyte Olivija (LTU), Klimchenko Tetyana (UKR), Klinge Ellen (DEN), 7.Ševčíková Petra (CZE)

OMNIUM

Skivild Robin (DEN), Augustein Moritz (GER), Wafler Tim (AUT), 5. Křenek Adam (CZE)

Stenberg Anita Yvonne (NOR), Baleišyte Olivija (LTU), 3. Ševčíková Petra (CZE), 5. Heřmanovská Hana (CZE)

KEIRIN

Ortega Fontalvo Cristian David (COL), Quintero Chavarro Kevin Santiago (COL), Bohuslávek Matěj (CZE)

Bayona Pineda Martha (COL), Sibiak Nikola (POL), Cuadrado Florez Stefany Lorena (COL), 12. Jaborníková Anna (CZE)

BODOVACÍ ZÁVOD

Augustein Moritz (GER), Prokopyszyn Filip (POL), Skivild Robin (DEN), 8. Štec Radovan (CZE)

Baleišyte Olivija (LTU), Stenberg Anita Yvonne (NOR), Leth Julie (DEN), 4. Ševčíková Petra (CZE)

SPRINT

Quintero Chavarro Kevin Santiago (COL), Ortega Fontalvo Cristian David (COL), Bednarek Eliasz (POL), 5. Bohuslávek Matěj (CZE)

Bayona Pineda Martha (COL), Petri Paulina (POL), Schneider Clara (GER), 10. Jaborníková Anna (CZE)

ZDROJE:

https://www.czechcyclingfederation.com/bohuslavek-byl-treti-v-keirinu-na-gp-framar/

https://www.uci.org/competition-details/2024/PIS/72365

Za fotografie děkujeme panu Milanu Krausovi!

Autor: Kiššová Amálie

Posted in: O nás

Leave a comment